Bereken je liquiditeit en verbeter deze direct | MKB Factoring®

Liquiditeit berekenen en verbeteren

Zorg voor voldoende liquiditeit

Wanneer het jouw onderneming niet lukt om aan betalingsverplichtingen te voldoen, komt de continuïteit van het bedrijf in gevaar.
 
Voldoende liquiditeit is daarom een terechte prioriteit voor élke ondernemer. Is de liquiditeit van jouw onderneming eigenlijk op orde, nu en in de toekomst?
 
factoring voordelen factoring nadelen factoring mkb factoring

Onderwerpen over liquiditeit

Hieronder vertellen we je alles dat je als ondernemer moet weten over dit onderwerp. Zo vertellen we je:
● Wat liquiditeit precies is.
● Hoe je de liquiditeit berekent.
● Wat een goede liquiditeit inhoudt.
● Hoe je de liquiditeit van jouw onderneming kunt verbeteren.  

Wat is liquiditeit?

Liquiditeit geeft aan in hoeverre jouw onderneming op de korte termijn aan betalingsverplichtingen kan voldoen, zoals schulden en rekeningen. Hierbij wordt doorgaans een periode van een jaar bedoeld. We noemen een onderneming liquide wanneer ze in staat is om aan de kortetermijnverplichtingen te voldoen.
 

Waarom is liquiditeit belangrijk voor mijn onderneming?

Je wilt als ondernemer de zekerheid hebben dat je op korte en langere termijn in staat bent om aan betalingsverplichtingen te voldoen. Je wilt immers de continuïteit van je bedrijf garanderen en wellicht in de toekomst groeien. Houd daarom continu je liquiditeitspositie in de gaten om te zien of deze stabiel is of verbetert. 
 
Wil je zeker weten dat jouw onderneming succesvol is of heb je zelfs de ambitie uit te breiden? Let dan op de volgende punten:
● Vergelijk je huidige liquiditeit met eerdere termijnen: zit er een stijgende lijn in?
● Zet jouw liquiditeitspositie af tegen die van branchegenoten of succesvolle concurrenten.
● Wil je uitbreiden? Vergelijk je huidige liquiditeit met welke liquiditeitspositie nodig is om te groeien.
 
Hieronder leggen we uit hoe je jouw liquiditeit uitrekent en wat gezonde grenswaardes zijn.

Hoe bereken je de liquiditeit?

Je kunt jouw liquiditeitspositie bepalen aan de hand van meerdere indicatoren. Meestal wordt liquiditeit uitgedrukt als een ratio. Deze liquiditeitsratio is de verhouding tussen jouw huidige financiële middelen en jouw betalingsverplichtingen op de korte termijn. In andere woorden: jouw vlottende activa afgezet tegen je vlottende passiva. 
 
De volgende twee liquiditeitsratio’s kun je gebruiken om de liquiditeit te berekenen: 
● current ratio 
● quick ratio
 
Werkkapitaal is eveneens een indicator voor je liquiditeitspositie. Vaak wordt werkkapitaal verward met liquiditeit, maar ze verschillen van elkaar. Jouw (netto) werkkapitaal is namelijk het verschil tussen je vlottende activa* en kort vreemd vermogen**. Terwijl jouw liquiditeitsratio de verhouding is tussen deze twee. 
 
*vlottende activa = liquide middelen + voorraad + debiteuren
** kort vreemd vermogen wordt ook wel vlottende passiva genoemd. Dit zijn de kortlopende schulden; alle betalingsverplichtingen op de korte termijn. Hier vallen bijvoorbeeld salarissen en crediteuren onder.
 

Current ratio

De current ratio geeft aan in hoeverre je in staat bent om jouw crediteuren te betalen met je vlottende activa, inclusief je voorraad. De formule hiervoor is als volgt: 
 
Current ratio = vlottende activa / kort vreemd vermogen
 

Quick ratio

Heeft jouw onderneming geen voorraden die direct verkocht kunnen worden, of bied je alleen diensten aan? Gebruik dan de quick ratio in plaats van de current ratio om je liquiditeit te berekenen. De quick ratio laat de bedrijfsvoorraad namelijk buiten beschouwing. 
Uit bovenstaande volgt de volgende formule: 
 
Quick ratio = vlottende activa (minus voorraad) / kort vreemd vermogen
 

Current ratio of quick ratio?

Bepaal of in jouw geval de current ratio of quick ratio het beste past.
 
Kies voor de current ratio wanneer:
● Jouw voorraden direct omgezet kunnen worden in cash.
 
Kies voor de quick ratio wanneer: 
● Schuldeisers nú betaald dienen te worden. Dan is het namelijk vaak onmogelijk om voorraden tijdig in te wisselen voor liquide middelen. 
● Jouw bedrijf in de dienstverlenende sector opereert. 
 

Wat is een goede liquiditeitsratio?

Als onderneming streef je naar een positieve liquiditeitsratio. Dat zal betekenen dat jouw vlottende activa groter zijn dan het kort vreemd vermogen. 
 
Wat een gezonde liquiditeitsratio is, hangt af van of je de current ratio of de quick ratio als maatstaf neemt. Hieronder lees je welke grenswaardes gezond zijn.
 

Wat is een goede current ratio? 

Voor de current ratio geldt dat deze positief, dus minimaal 1 dient te zijn. Een current ratio van 1,5 tot 2 is echter doorgaans de norm. 
 
Een current ratio van 1,5 tot 2 is aan te raden, gezien je als ondernemer nooit de garantie hebt dat je gevrijwaard bent van financiële tegenslagen. Je zult bijvoorbeeld niet altijd in staat zijn jouw gehele voorraad om te zetten in liquide middelen. Het kan ook voorkomen dat debiteuren te laat of zelfs helemaal niet betalen. 
 

Wat is een goede quick ratio?

● Voor de quick ratio geldt een waarde van 1 of hoger als gezond. 
 
Zoals je ziet is deze grenswaarde lager dan die van de current ratio. Bij de quick ratio worden immers je voorraden buiten de berekening gelaten omdat ze niet onmiddellijk om te zetten zijn in geld.
 

Is je quick ratio negatief? 

Maak je geen zorgen! Een quick ratio van 0,5-1 hoeft geen probleem te zijn. Hoe dit kan? Door gebruik te maken van factoring. Middels factoring worden jouw facturen namelijk direct betaald. Zo kun je de openstaande debiteuren meenemen in de berekening. MKB Factoring is je hierbij graag van dienst. Onze adviseurs kunnen je er direct meer over vertellen in een vrijblijvend gesprek. Of neem een kijkje op onze uitgebreide pagina over factoring.
 
Hieronder vertellen we meer over hoe je de liquiditeit van jouw onderneming kunt verbeteren.
 
factoring wat is factoring uitleg over factoring mkb factoring

Twijfels over factoring?

Factoring starten?

Hoe kun je de liquiditeit van jouw onderneming verbeteren?

Heeft jouw onderneming te maken met crediteuren die direct betaald dienen te worden, maar beschik je niet over voldoende financiële ruimte?  
Kijk dan direct naar jouw vlottende activa; waar kun je nog een slag maken om deze te vergroten? Zoals eerder gezegd bestaan jouw vlottende activa uit:
● liquide middelen (cash en giraal geld)
● voorraden
● debiteuren
 
Liquide middelen zijn niet onmiddellijk te verhogen, tenzij je direct je voorraad kunt omzetten in geld. Is dat niet het geval? Dan zul je jouw liquiditeitspositie alleen kunnen verbeteren via jouw debiteuren. Elke onderneming heeft op vrijwel elke momentopname nog geld ‘in de pijplijn’ zitten, oftewel; een deel van het debiteurenbestand dat hun openstaande facturen nog niet betaald heeft. Veel ondernemingen zullen er enorm bij gebaat zijn wanneer facturen direct betaald worden. Helaas hanteren de meeste debiteuren ‘netjes’ jouw gestelde betalingstermijn. 
 
MKB Factoring heeft dé oplossing. We kunnen namelijk binnen een dag jouw facturen betalen. Zo beschik je direct over meer financiële ruimte. Hieronder leggen we uit hoe we je daarbij kunnen helpen.
 

Direct jouw liquiditeit verbeteren middels factoring

Ook als je geen urgente crediteuren te betalen hebt, is het geen overbodige luxe om de liquiditeit van jouw onderneming te verbeteren. Je wilt immers de toekomst van jouw bedrijf veiligstellen en eventueel groeien.
MKB Factoring kan je helpen de liquiditeit van jouw bedrijf direct te verhogen, omdat we jouw facturen meteen betalen. Onze werkwijze is heel simpel. Je verstuurt jouw facturen zoals je gewend bent, en voegt ons enkel toe in de cc van de mail. Vervolgens betalen wij de factuur:
● Dezelfde dag wanneer je deze voor 13:00 indient.
● De volgende ochtend wanneer de factuur na 13:00 bij ons binnenkomt.
 

De voordelen van factoring: 

● Zelf achter debiteuren aangaan zal te veel tijd kosten wanneer je direct geld nodig hebt. Middels factoring worden facturen binnen een dag betaald. 
● Je kunt ervoor kiezen om slechts een deel van je debiteuren aan ons over te dragen. Zoals de klanten die erom bekend staan geregeld de betalingstermijn te overschrijden.
● Het debiteurenrisico is eventueel gedekt via een kredietverzekering. Zo zijn dubieuze debiteuren en wanbetalers verleden tijd.
● Het kan zelfs voordeliger zijn om jouw gehele debiteurenadministratie uit te besteden aan een gespecialiseerde partij. Zo weet je zeker dat dit onderdeel van jouw onderneming in goede handen is. Betalingsherinneringen en incasso’s zijn hiermee verleden tijd.
 

Jouw liquiditeit vandaag nog verbeteren?

Wil je weten hoe factoring jouw liquiditeit precies kan verbeteren? Onze adviseurs kunnen een berekening maken en je voorzien van vrijblijvend advies. Samen kunnen we kijken welke vorm het beste bij jouw onderneming past. 
 

Gratis factorcheck? Of vrijblijvend offerte?

Heb je genoeg over dit onderwerp gelezen en wil je factoring gaan aanvragen?