Zo ziet een goede debiteurenadministratie eruit

Wat valt er onder de debiteurenadministratie?

Debiteuren zijn ondernemingen of personen waar jij als ondernemer geld van tegoed hebt. In jouw debiteurenadministratie houd je bij: 
● Wie jouw debiteuren zijn.
● Wat je van jouw afzonderlijke debiteuren tegoed hebt.
● Of debiteuren facturen al betaald hebben of niet.
factoring voordelen factoring nadelen factoring mkb factoring

De kenmerken van een goede debiteurenadministratie

Een fors deel van de faillisementen is te wijten aan een slechte debiteurenadministratie. Volgens onderzoek van Graydon is dit zelfs 50% van de faillisementen. Wanneer dit onderdeel niet op orde is, kan dit vergaande consequenties hebben voor jouw financiële situatie. Een rommelige debiteurenadministratie zal de cashflow en liquiditeit van jouw onderneming verkleinen. 
 
Maar hoe weet je of jouw onderneming haar debiteurenzaken op een rijtje heeft? Daar hebben we onderstaande checklist voor. 
Een goede debiteurenadministratie is: 
✅ actueel 
✅ overzichtelijk
✅ efficiënt 
✅ effectief
 
Hieronder gaan we verder in op deze specifieke aspecten en leggen we uit waarom ze zo belangrijk zijn voor het succes van jouw onderneming. Vervolgens is het aan jou om te kijken waar je nog slagen kunt maken.  

Actualiteit en overzichtelijkheid

Bij veel MKB’ers en ZZP’ers is de debiteurenadministratie een ondergeschoven kindje. Het bijhouden of verstuurde facturen al betaald zijn is bijvoorbeeld niet de meest favoriete bezigheid van ondernemers. Toch is het heel belangrijk om continu overzicht te houden op jouw debiteuren. Hoe sneller je ziet dat een klant nog niet betaald heeft, hoe sneller jij jouw geld hebt. Bovendien verkleint dit de kans dat een trage betaler een wanbetaler wordt.

Actueel overzicht houden op je debiteuren kan op meerdere manieren. Wat de beste manier voor jouw onderneming is, hangt vooral af van de omvang van jouw bedrijf. Daarnaast spelen persoonlijke voorkeuren en de kwaliteit van de relaties met jouw klanten een rol.

ZZP’er met weinig debiteuren of facturen?

Ben je ZZP’er die slechts enkele facturen per maand de deur uit doet? In dat geval zul je waarschijnlijk genoeg hebben aan een spreadsheet. Houd daarin de status van verstuurde facturen bij. Stel notificaties in wanneer het einde van de betalingstermijn nadert, zodat je tijdig een betalingsherinnering stuurt.

MKB’er of ZZP’er met een groter debiteurenbestand?

Heb je meer dan een handjevol klanten, dan zal een spreadsheet niet genoeg overzicht geven. In dat geval kan het verstandig zijn om speciale software aan te schaffen om de debiteurenadministratie in bij te houden. De mogelijkheden zijn wat dit betreft eindeloos. Ook kun je jouw debiteurenadministratie (deels) uitbesteden.

Efficiëntie en effectiviteit

Een overzichtelijk debiteurenbeheer dat actueel wordt bijgehouden vergroot je financiële slagkracht. Zo ben je namelijk in staat om snel in te grijpen wanneer een klant niet tijdig betaalt. Dit is heel belangrijk. Je wilt namelijk zo veel mogelijk de controle hebben over de liquiditeit en cashflow van jouw onderneming. Hieronder geven we twee opties die daarbij kunnen helpen. 
 

Specialistische software en automatisering

Software en automatisering kunnen helpen de gemiddelde betaaltermijn (GBT) (>link naar blog GBT) van je debiteuren te verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld het proces van het sturen van betalingsherinneringen automatiseren.
 

Optimaliseer je debiteurenbeheer middels factoring 

Voor optimale efficiëntie én effectiviteit is factoring een uitkomst. Immers: 
● Middels factoring worden jouw facturen direct betaald.
● Via een kredietverzekering heb je het risico op wanbetaling ingedekt.
● Het (deels of geheel) uitbesteden van het debiteurenbeheer levert tijdwinst op.
 
Lees op de pagina over factoring meer over dit onderwerp. Meer over debiteurenbeheer vind je hier. Ook kun je uiteraard met jouw vragen terecht bij onze specialisten.
factoring wat is factoring uitleg over factoring mkb factoring

Twijfels over factoring?

Factoring starten?

Gratis factorcheck? Of vrijblijvend offerte?

Heb je genoeg over dit onderwerp gelezen en wil je factoring gaan aanvragen?