Zo ziet een goede debiteurenadministratie eruit
Wat valt er onder de debiteurenadministratie?
De kenmerken van een goede debiteurenadministratie
Actualiteit en overzichtelijkheid
Bij veel MKB’ers en ZZP’ers is de debiteurenadministratie een ondergeschoven kindje. Het bijhouden of verstuurde facturen al betaald zijn is bijvoorbeeld niet de meest favoriete bezigheid van ondernemers. Toch is het heel belangrijk om continu overzicht te houden op jouw debiteuren. Hoe sneller je ziet dat een klant nog niet betaald heeft, hoe sneller jij jouw geld hebt. Bovendien verkleint dit de kans dat een trage betaler een wanbetaler wordt.
Actueel overzicht houden op je debiteuren kan op meerdere manieren. Wat de beste manier voor jouw onderneming is, hangt vooral af van de omvang van jouw bedrijf. Daarnaast spelen persoonlijke voorkeuren en de kwaliteit van de relaties met jouw klanten een rol.
ZZP’er met weinig debiteuren of facturen?
Ben je ZZP’er die slechts enkele facturen per maand de deur uit doet? In dat geval zul je waarschijnlijk genoeg hebben aan een spreadsheet. Houd daarin de status van verstuurde facturen bij. Stel notificaties in wanneer het einde van de betalingstermijn nadert, zodat je tijdig een betalingsherinnering stuurt.
MKB’er of ZZP’er met een groter debiteurenbestand?
Heb je meer dan een handjevol klanten, dan zal een spreadsheet niet genoeg overzicht geven. In dat geval kan het verstandig zijn om speciale software aan te schaffen om de debiteurenadministratie in bij te houden. De mogelijkheden zijn wat dit betreft eindeloos. Ook kun je jouw debiteurenadministratie (deels) uitbesteden.
Efficiëntie en effectiviteit
Specialistische software en automatisering
Optimaliseer je debiteurenbeheer middels factoring
Gratis factorcheck? Of vrijblijvend offerte?
Heb je genoeg over dit onderwerp gelezen en wil je factoring gaan aanvragen?