Hoe bereken ik de gemiddelde betalingstermijn van mijn debiteuren?

Gemiddelde betalingstermijn debiteuren MKB Factoring

Wat houdt de gemiddelde betalingstermijn in?

De gemiddelde betalingstermijn, kortweg GBT genoemd, is een term binnen het debiteurenbeheer. Het is niets anders dan de gemiddelde tijd die jouw debiteuren erover doen om jouw rekeningen te betalen. Andere veelgebruikte termen voor dit begrip zijn gemiddelde betalingstermijn of gemiddelde incassoperiode. Ook wordt vaak de Engelse term gehanteerd: DSO. DSO staat voor ‘days sales outstanding’.

Het is verstandig om de GBT zo laag mogelijk te houden. Immers: hoe sneller jouw debiteuren hun rekeningen betalen, hoe eerder jij over jouw geld beschikt. Dat vergroot natuurlijk je liquiditeit.

Hieronder leggen we meer uit over de gemiddelde betalingstermijn. We vertellen je daarbij:

  • Hoe je de GBT uitrekent;
  • Waarom jouw onderneming gebaat is bij een lage GBT-waarde;
  • Wat wij kunnen betekenen in het verlagen van de gemiddelde betalingstermijn van je debiteuren.

Via MKB Factoring worden jouw uitgaande facturen binnen 24u betaald

Hoe bereken ik de gemiddelde betalingstermijn van mijn debiteuren?

Er bestaat een vrij simpele formule om de gemiddelde betalingstermijn van je debiteuren uit te rekenen. Deze is als volgt:

(debiteurensaldo aan het einde van de betreffende maand / maandomzet) x 30

Deze gemiddelde betalingstermijn wordt in dagen uitgedrukt. Hoe lager deze waarde, hoe beter. Dit houdt namelijk in dat je debiteuren sneller de facturen betalen. 

Hoe zorg je voor een lagere gemiddelde betalingstermijn?

Zoals we net al uitlegden, komt een lage gemiddelde betalingstermijn de financiële stabiliteit van jouw onderneming ten goede. Hoe zorg je er nu voor dat je de GBT van jouw onderneming zo laag mogelijk houdt? Hieronder geven we enkele tips.

1.   Houd de gemiddelde betalingstermijn bij

We raden je ten eerste aan om de gemiddelde betalingstermijn van je debiteuren bij te houden. Stel eveneens een grenswaarde vast; de maximale waarde van de gemiddelde betalingstermijn die jij acceptabel vindt. Die grenswaarde bepaal jij als MKB’er of ZZP’er zelf – deze is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Zoals jouw huidige financiële reserves, prognoses of het vertrouwen in jouw debiteuren.

2.   Neem tijdig gerichte maatregelen wanneer de GBT te hoog is

Dankzij het bijhouden van de gemiddelde kredietwaarde zul je in staat zijn om in te grijpen wanneer deze boven een bepaalde grenswaarde uitkomt. Analyseer de mogelijke oorzaken van de stijging van de GBT. Intervenieer vervolgens waar mogelijk. Door de GBT bij te houden kun je zo in één oogopslag constateren of recente wijzigingen in de aanpak van jouw debiteurenbeheer effect hebben gehad.

3.   Schakel hulp in van een gespecialiseerde partij

Lukt het zelf niet om de gemiddelde betalingstermijn van jouw debiteuren te verlagen? Dan kunnen wij je daarbij helpen middels factoring. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat jouw facturen direct betaald worden. Lees hierover meer op onze pagina over factoring of neem direct contact op met een adviseur. Dit gesprek is geheel vrijblijvend en geeft je een helder beeld van jouw situatie en hoe deze geoptimaliseerd kan worden.

Worden jouw uitgaande facturen (te) laat betaald? Wij helpen ondernemers met groeien door uitgaande facturen binnen 24 uur uit te betalen. Factoring voor MKB en ZZP.

Overig nieuws van MKB Factoring:

Klik op de afbeelding
Hoeveel werkkapitaal heeft mijn onderneming nodig? MKB Factoring.png
Oninbare vorderingen afboeken of niet? MKB Factoring
Uitleg factoring MKB Factoring
Wat zijn liquide middelen? MKB Factoring
Gemiddelde betalingstermijn debiteuren MKB Factoring