Wat is een goede solvabiliteit?
De solvabiliteit geeft aan in hoeverre jouw onderneming haar schulden kan terugbetalen in het geval van een faillissement. Met de formules voor de solvabiliteitsratio kun je kijken hoe het gesteld is met de solvabiliteit van jouw bedrijf. Maar wanneer kun je nu spreken van een gezonde solvabiliteit? In deze blog leggen we uit wat de beste formule is om te berekenen of jouw onderneming over een goede solvabiliteit beschikt. Ook kom je te weten hoe je de solvabiliteit kunt vergroten.
Via MKB Factoring worden jouw uitgaande facturen binnen 24u betaald
Hoe bereken je de solvabiliteit?
De solvabiliteitsratio kan op verschillende manieren worden berekend. De twee meest gebruikte zetten het eigen vermogen* af tegen het totaal vermogen** of het vreemd vermogen***. Hieronder leggen we die begrippen kort uit.
* Het eigen vermogen is de bezittingen minus de schulden.
** Het totaal vermogen (ook wel: totale activa) is de totale waarde van alle bezittingen van een onderneming, of deze nu met eigen middelen zijn aangeschaft of met leningen.
*** Het vreemd vermogen betreft de schulden, ofwel leningen.
De precieze formules zijn als volgt:
Solvabiliteitsratio =
- eigen vermogen / totaal vermogen
- eigen vermogen / vreemd vermogen
Wat is nu een goede solvabiliteit voor jouw onderneming?
Voor de solvabiliteit geldt: hoe hoger, hoe beter. Je wilt natuurlijk het liefst zo veel mogelijk van jouw eigen vermogen op de balans hebben staan. Zo ben je immers minder afhankelijk van schuldeisers of investeerders.
Meestal wordt gekeken naar de verhouding tussen het eigen vermogen en het totale vermogen. We beschouwen een solvabiliteitsratio tussen de 0,25 en 0,40 als gezond. Dit houdt in dat 25% tot 40% van het vermogen in jouw onderneming uit eigen vermogen bestaat.
Wat te doen bij een lage solvabiliteit?
Een te lage solvabiliteit kan niet alleen een risico op een faillissement opleveren, maar ook eventuele investeerders afschrikken. Valt jouw solvabiliteitsratio lager uit dan 0,25? Dan is het verstandig om stappen te ondernemen om de solvabiliteit te verhogen. Dit kan op de volgende manieren:
1: Zorg voor een beter voorraadbeheer
Verklein de voorraad door meer te verkopen en zo te zorgen voor meer liquide middelen. Koop eveneens niet te grote partijen op het moment dat jouw solvabiliteit aan de lage kant is.
2: Verkoop vaste activa
Je kunt direct jouw eigen vermogen -en dus de solvabiliteit- vergroten door een deel van jouw vaste activa van de hand te doen. Hier vallen bijvoorbeeld machines en onroerend goed onder. Deze kun je vervolgens huren. Dit is echter wel een tijdelijke oplossing om de solvabiliteit te verhogen. Ook huren kost je immers geld.
3: Verbeter jouw debiteurenbeheer
De meeste ondernemingen kunnen hun debiteurenbeheer flink verbeteren en zodoende hun liquiditeit en solvabiliteit vergroten. Ook jouw onderneming zal op elk moment te maken hebben met openstaande facturen van debiteuren. Dit is geld dat jou toebehoort, maar omdat het nog onderweg is kun je het niet tot het eigen vermogen rekenen. Er is echter een oplossing voor dit probleem: factoring.
Middels factoring worden jouw facturen direct betaald door een externe partij, de factoringmaatschappij. MKB Factoring kan je hierbij van dienst zijn. De werkwijze is simpel: je stuurt facturen naar jouw klanten zoals gewoonlijk, en voegt ons toe in de cc. Vervolgens beschik je binnen een dag over het factuurbedrag. Je begrijpt dat je hiermee direct jouw werkkapitaal vergroot, wat automatisch leidt tot een verbetering van je solvabiliteit.
Meer weten over factoring?
MKB Factoring kan niet alleen jouw debiteurenbeheer geheel of deels overnemen. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de gehele debiteurenadministratie uit te besteden. Zo weet je zeker dat dit onderdeel van jouw organisatie optimaal verzorgd is.
Onze adviseurs voorzien je graag van persoonlijk advies in een geheel vrijblijvend gesprek. Samen kunnen we kijken naar een passende oplossing waar jouw onderneming het meeste bij gebaat is.
Worden jouw uitgaande facturen (te) laat betaald? Wij helpen ondernemers met groeien door uitgaande facturen binnen 24 uur uit te betalen. Factoring voor MKB en ZZP.