Hoe werkt factoring?

Hoe werkt factoring? MKB Factoring

Wellicht heb je collega-ondernemers er wel eens over horen praten: factoring. Factoring is het direct betaald krijgen van je facturen door middel van een factoringmaatschappij. Je kunt er zelfs voor kiezen je facturatie of zelfs je gehele debiteurenadministratie uit te besteden. Sinds enkele jaren is deze vorm van debiteurenfinanciering flink in opkomst, en niet voor niets. Maar hoe werkt factoring nu precies? En vooral: wat heb je er als MKB’er of ZZP’er aan?

In deze blog leggen we de basis van factoring uit. Na het lezen van dit artikel heb je een duidelijk beeld van wat factoring is.

Via MKB Factoring worden jouw uitgaande facturen binnen 24u betaald

Factoring: de theorie

Wat factoring in feite is, is het overdragen van jouw facturen aan een externe partij. Deze factoringmaatschappij, ofwel factor, handelt voortaan jouw facturen af. De grootste voordelen die factoring jouw onderneming oplevert:

  • Binnen een dag de openstaande factuur betaald
  • Vergroot liquiditeit en cashflow
  • Debiteurenrisico nihil met een kredietverzekeraar

Hieronder gaan we dieper in op deze specifieke voordelen van factoring.

Facturen direct betaald

Hoe vaak maak je als ondernemer mee dat een factuur binnen een dag wordt betaald? Veel debiteuren nemen de maximale betalingstermijn helaas vrij letterlijk – betalingsherinneringen zullen ook bij jouw onderneming aan de orde van de dag zijn. Een factoringmaatschappij zoals MKB Factoring kan deze klus voor je klaren. In z’n geheel, maar ook gedeeltelijk: bijvoorbeeld door alleen die langzame debiteuren over te nemen.

Verbeterde liquiditeit en cashflow

Je zult begrijpen dat zo’n snelle betaling zorgt voor een zeer efficiënte bedrijfsvoering. Je verbeterde liquiditeit en cashflow zorgen voor een solide financiële basis. De liquiditeit en cashflow van jouw onderneming bepalen voor veel bedrijven het dagelijkse budget. Factoring kan zo een grote bijdrage leveren aan de groei van je onderneming.

Minimalisatie van het debiteurenrisico

Doordat debiteuren verzekerd kunnen zijn door de kredietverzekeraar, kan je als ondernemer gedekt zijn voor het debiteurenrisico. Daardoor loop je geen kans meer dat een factuur uiteindelijk niet aan jou uitbetaald wordt. Zonder kredietverzekering loop je het risico dat eventueel gemaakte kosten of uren niet betaald worden.

Factoring in de praktijk

De theorie over factoring en de voordelen ervan mogen nu duidelijk zijn. Hoe factoring in de praktijk werkt, leggen we hieronder uit.

  • Ten eerste stuur je de factuur naar je debiteur en naar ons
  • Vervolgens betalen wij de factuur vrijwel gelijk uit. Is de factuur voor 13:00 bij ons binnen, dan heb je dezelfde middag het geld op de rekening
  • Wij vragen een vergoeding voor onze diensten, in de vorm van een bepaald percentage van het factuurbedrag. Deze kosten houden we in op de uitbetaling van de factuur

Je bepaalt uiteindelijk zelf in hoeverre je het debiteurenbeheer wilt uitbesteden.

  1. We kunnen de factoring van alle debiteuren op ons nemen
  2. Zet ons in voor een selectie van jouw debiteuren. Denk aan die trage betalers waar je het meeste werk van hebt
  3. Overname debiteurenbeheer in z’n geheel. Wil je liever nog minder financiële administratie? We nemen desgewenst al het debiteurenbeheer over. Dus óók de betalingsherinneringen en incasso’s

Factoring en jouw onderneming

Vrijwel iedere onderneming heeft voordeel bij factoring. Graag maken we vrijblijvend een berekening met je. Hierna weet je of factoring voor jouw onderneming geschikt is en welke vorm het beste bij je past. Stel ons gerust al je vragen; we voorzien je graag van vrijblijvend advies.

Worden jouw uitgaande facturen (te) laat betaald? Wij helpen ondernemers met groeien door uitgaande facturen binnen 24 uur uit te betalen. Factoring voor MKB en ZZP.

Overig nieuws van MKB Factoring:

Klik op de afbeelding
Gemiddelde betalingstermijn debiteuren MKB Factoring
Wat is het verschil tussen het bruto en netto werkkapitaal? MKB Factoring
Hoe werkt factoring? MKB Factoring
Wat is een goede solvabiliteit? MKB Factoring
Hoeveel werkkapitaal heeft mijn onderneming nodig? MKB Factoring.png