Wat is solvabiliteit en hoe verbeter ik het?

Solvabiliteit is financiële gezondheid

Een maatstaf die wordt gebruikt om te bepalen of een onderneming financieel gezond is, is de solvabiliteit. De solvabiliteit geeft kort gezegd aan of je naast op de korte termijn ook op de lange termijn aan jouw betalingsverplichtingen kunt voldoen. 
Hoe groter de solvabiliteit, hoe groter de kans dat een onderneming al haar schulden zal kunnen afbetalen. Ook geeft het aan of je een buffer hebt om eventuele financiële tegenslagen op te vangen. Vooral potentiële investeerders zullen veel waarde hechten aan een gezonde solvabiliteit.
factoring voordelen factoring nadelen factoring mkb factoring

Onderwerpen over solvabiliteit

Hier vertellen we je wat elke ondernemer moet weten over solvabiliteit. Zo lees je:
● Wat solvabiliteit precies inhoudt en hoe je het berekent.
● Waarom solvabiliteit belangrijk is voor een succesvolle onderneming.
● Hoe je jouw solvabiliteit kunt verbeteren. 

Wat is solvabiliteit?

De solvabiliteit geeft aan of een onderneming op de lange termijn diens schulden kan betalen. Mocht een bedrijf stoppen of failliet gaan, en blijven er geen schulden achter? Dan is een bedrijf solvabel. 
 

Hoe bereken je de solvabiliteit?

De solvabiliteit geeft dus aan in welke mate de onderneming haar schulden kan terugbetalen mocht ze ermee stoppen. De solvabiliteit wordt uitgedrukt als de zogenaamde solvabiliteitsratio. Deze kan op verschillende manieren worden berekend. Dit zijn de twee meest gangbare:
 
Solvabiliteitsratio = 
1. eigen vermogen* / totaal vermogen**
2. eigen vermogen / vreemd vermogen***
 
* Het eigen vermogen is de bezittingen minus de schulden.
** Het totaal vermogen (ook wel: totale activa) is de totale waarde van alle bezittingen van een onderneming, of deze nu met eigen middelen zijn aangeschaft of met leningen.
** Het vreemd vermogen betreft de schulden ofwel leningen.
 

Wat is een goede solvabiliteit?

In het vorige onderdeel noemden we twee formules waarmee je de solvabiliteit kunt berekenen. Hoe hoger de uitkomst, hoe meer eigen vermogen en groter de financiële buffer. Je hebt immers voldoende eigen vermogen nodig om vreemd vermogen te kunnen aflossen, mocht jouw onderneming failliet gaan. Bij een faillissement en bijkomende executieverkoop, ben je vaak genoodzaakt jouw activa voor een lagere prijs van de hand te moeten doen. Daar wordt in de formule voor een goede solvabiliteit rekening mee gehouden. Lees hieronder wat de precieze grenswaarde is die doorgaans wordt gehanteerd.
 

De grenswaarde van een gezonde solvabiliteit

We kunnen van een gezonde solvabiliteit spreken wanneer de verhouding tussen het eigen vermogen en het totaal vermogen tussen de 0,25 en 0,40 ligt. Een waarde van 0,25 betekent dat een kwart van jouw onderneming is gefinancierd met jouw eigen vermogen.

Waarom is solvabiliteit zo belangrijk voor een onderneming? 

Wil je als ondernemer de toekomst van jouw bedrijf veiligstellen, dan is het zeer belangrijk om te werken aan de solvabiliteit. Enkele redenen waarom een onderneming gebaat is bij een hoge solvabiliteit:
● Je bent minder afhankelijk van vreemd vermogen. Dat maakt ondernemen voor jou als eigenaar een stuk zorgelozer. 
● Kredietverstrekkers en investeerders zien een hoge solvabiliteit als een garantie dat je in staat bent om aan jouw betalingsverplichtingen te voldoen.
● Leveranciers en andere potentiële zakenpartners zullen eerder zaken met je willen doen, omdat de kans groter is dat je ze kunt betalen.
● Banken eisen een bepaalde solvabiliteitsratio wanneer je een kredietaanvraag doet.      
 

Hoe verbeter ik mijn solvabiliteit?

Hoe kun je nu de solvabiliteit verbeteren? Kijkend naar de berekening van de solvabiliteitsratio, zijn er twee mogelijkheden:
● Het eigen vermogen vergroten.
● Het vreemd vermogen verminderen.
 
Het vreemd vermogen verminderen is vrij onmogelijk; schulden blijven schulden. Het eigen vermogen vergroten is echter wel mogelijk. Een laagdrempelige en snelle manier om dit te realiseren, is door het werkkapitaal te vergroten. Daar kunnen wij je bij helpen. Hieronder leggen we daar meer over uit.
 

Vergroot je werkkapitaal en verbeter je solvabiliteit 

Het werkkapitaal van jouw onderneming gebruik je om aan de dagelijkse betalingsverplichtingen te voldoen. Zorg er dus voor dat je hier voldoende inzicht in hebt en controle over houdt. Dit kan ten eerste door het voorraadbeheer te optimaliseren. Zet verkoopwaar zo snel mogelijk om in liquide middelen en blijf niet zitten met een te grote voorraad. 
 
Er is echter een optie om direct het werkkapitaal te verbeteren: factoring. Daarover hieronder meer.
factoring wat is factoring uitleg over factoring mkb factoring

Twijfels over factoring?

Factoring starten?

Het werkkapitaal direct verbeterd middels factoring

Een efficiënt debiteurenbeheer zal zorgen voor een kortere gemiddelde betaaltermijn (>link naar page GBT) van jouw debiteuren. Hoe korter jij moet wachten tot jouw klanten hun rekeningen betalen, hoe beter het is voor jouw werkkapitaal. Waarschijnlijk heb jij zelf al de nodige pogingen gedaan om klanten sneller te laten betalen, maar ben je nog niet tevreden met het resultaat. 
 
Wij kunnen je helpen om hierin een grote verbeterslag te maken. Laat MKB Factoring jouw facturen overnemen en krijg ze binnen een dag betaald. Je begrijpt dat dit onmiddellijk jouw werkkapitaal verbetert. 
 

Factoring in het kort

Factoring is erg simpel: 
● Je stuurt de facturen naar jouw klanten zoals je gewend bent. Het enige dat je hoeft te doen is ons toe te voegen in de cc. 
● Vervolgens heb je binnen een dag het factuurbedrag op de rekening staan.
● Desgewenst kunnen we ook het debiteurenrisico overnemen middels een kredietverzekeraar.
● We kunnen zelfs de gehele debiteurenadministratie verzorgen.
 
Meer weten over de mogelijkheden? Neem vooral contact met ons op voor een geheel vrijblijvend adviesgesprek met een van onze adviseurs.      
 

Gratis factorcheck? Of vrijblijvend offerte?

Heb je genoeg over dit onderwerp gelezen en wil je factoring gaan aanvragen?